Am primit acest print-screen de la cineva care era îngrijorat că s-ar putea ca un hacker priceput să-i fi spart adresa de mail.
Mailul părea trimis chiar de pe adresa lui, ca și cum hackerul chiar ar fi avut acces, plus că cerea plata a 800$ într-un Bitcoin wallet și amenința cu divulgarea unor presupuse incursiuni secrete ale persoanei respective pe site-uri cu conținut dubios:
We are aware of your little and big secrets…yeah, you do have them. We saw and recorded your doings on porn websites. Your tastes are so weird, you know..
But the key thing is that sometimes we recorded you with your webcam, syncing the recordings with what you watched!
I think you are not interested show this video to your friends, relatives, and your intimate one…
În general, merită dată acestui gen de e-mailuri cam tot atâta atenție ca mesajelor primite de la prinți moștenitori nigerieni. Adică delete și să ne vedem de viață.
„Bineînțeles, este un scam, o încercare de phishing, nu merită atenție„, i-am zis omului.
„Da, dar parola aia chiar am avut-o la un moment dat!”
Aici am devenit un pic atenți, dar fără să ne panicăm foarte tare – parola respectivă nu era cea actuală și nici cea utilizată în perioada menționată în e-mail, iar cea mai plauzibilă explicație este că e posibil ca acum mult timp să-și fi creat un cont cu adresa de e-mail respectivă pe un site oarecare (magazin online sau altceva) și, din comoditate, să fi folosit aceeași parolă ca cea folosită pentru adresa de e-mail. Site-ul respectiv poate nu a fost updatat și securizat și cineva chiar a căpătat acces la baza de date și, dacă parola a fost stocată în clar în vreun tabel (cum „se mai purta” pe vremuri), desigur că a fost expusă.
Ca să evitați astfel de situații, pentru fiecare site în care vă faceți conturi folosiți alte parole, niciodată cele ale adreselor de e-mail!
Așadar, pe lângă invitația de a ignora acest gen de mesaje, am dat și sfatul nostru obișnuit, cel de a schimba parolele pentru conturile importante, inclusiv cel de e-mail, ca măsură suplimentară de siguranță pentru situații neprevăzute.
Ce faceți când primiți astfel de e-mailuri?
- NU vă panicați.
- NU dați click pe niciun link din e-mail.
- NU răspundeți la e-mail.
- Schimbați parola curentă a adresei de e-mail cu o parolă greu de spart (cel puțin 8 caractere, cu litere mari, litere mici, cifre și semne de tipul !@#$%^&, amestecate bine).
Măsuri suplimentare de siguranță:
- Rulați un program antivirus.
- Schimbați parolele conturilor importante – bancă, alte conturi de mail (Yahoo, Gmail etc), rețele sociale (Facebook, LinkedIn, Pinterest, Instagram etc).
- contactați furnizorul de hosting și trimiteți-i forward cu mesajul primit.