Meniu Închide

Diacritice? Convertor online!

Vai, trebuie să scrii cu diacritice? Convertor online, asta ai nevoie și iată că există! Nu unul, ci mai multe, și sunt și gratuite, și online, deci nu mai ai chiar nicio scuză să „faci fata” în loc să „faci față” provocării de a scrie corect românește.

Nu am putut dintotdeauna să scriem cu diacritice…

Este adevărat că a existat o vreme când, chiar dacă voiam să facem asta, era imposibil – nu existau caracterele necesare în niciun set.

Mai găseam câte un „ș” turcesc, câte un „î” și „â” din seturile franțuzești sau câte un ceva care seamănă cu „ă” de te miri pe unde. Au fost chiar pasionați care au făcut tot posibilul să scrie corect (adică, desigur, cu diacritice), deși efortul de a o face era foarte mare.

A existat și o perioadă a înlocuirii lui „ț” cu „tz” și a lui „ș” cu „sh” (înlocuitori care, probabil, au fost părinții – ușor deformați și în mod sigur adolescenți teribili – tuturor prescurtărilor și transformărilor mai simpatice sau mai puțin nimerite pentru diverse elemente de conversație, cum ar fi „k” pentru „ca” sau „OK”, de exemplu).

… dar acum putem!

Și nu-i așa că se citește mai ușor un text în care nu trebuie să ghicești ca în cafea, pentru că toate literele corespund sensului cuvintelor pe care le alcătuiesc?

Și nu-i așa că e păcat să ne întrebe toată lumea dacă numele ni se scrie cu „ă” sau cu „a”, cu „ț” sau cu „t”, când a devenit, totuși, atât de simplu să scriem corect, prin simpla activare (și utilizare) a tastaturii în limba română?

Și așa-i că, deși ne speriem de textele mari și ne gândim că e dificil să scriem atât de mult cu diacritice (dacă vrem să scriem și repede), nu-i o minune că există site-uri care oferă gratuit, online, serviciul de transformare a unui text lipsit de semnele cuvenite, într-unul cu diacritice?

Pentru diacritice (convertor online):

Ambele își fac treaba, deci spor la scris corect românește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la WEBGROW, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: