Multe afaceri au nevoie permanent de imagini pentru website-ul și pentru materialele lor promoționale. Adesea, ele nu dispun de resursele necesare să cumpere imagini de pe site-urile specializate (stock photography). Multe dintre aceste afaceri nici nu-și permit să angajeze propriul fotograf și/sau graphic designer in-house. Din acest motiv, există întotdeauna tentația să folosească imagini de pe Internet, în speranța că nimeni nu va observa că unele poze sunt copiate. Cea mai bună soluție este să descarci imagini gratuite de pe site-urile care oferă nenumărate opțiuni în acest sens.
A proceda așa implică întotdeauna niște riscuri. Cei prinși că au încălcat drepturile de proprietate intelectuală pentru că nu au folosit imagini gratuite pot fi ținuți să-i plătescă despăgubiri proprietarului. De asemenea, trebuie să recunoască în mod public că imaginea respectivă nu le aparține. Lecția e simplă: când ai nevoie de imagini nu poți pur și simplu să folosești orice apare la o căutare după imagini pe Google. Cel mai bine ar fi să consideri că toate pozele de pe Internet sunt protejate conform drepturilor de proprietate intelectuală; bineînțeles, cu exepția site-urilor de încredere care oferă imagini gratuite gratuite.
La fel de important este să știi că disclaimerele pe care le-ai putea include din bun simț, precum “nu dețin drepturi asupra acestei imagini” sau “fotografia este realizată de către fotograful cutare”. De asemenea, nici măcar linkurile care trimit către site-ul autorului nu echivalează cu a deține licența asupra imaginii respective și nu te scapă de probleme; din contră, tu singur recunoști că ai folosit o imagine fără drept.
Site-urile care oferă imagini gratuite
Site-urile care oferă imagini gratuite îți permit căutarea după cuvinte cheie și apoi descărcarea imaginii conform dimensiunii de care ai nevoie, uneori fiind necesar să te și înregistrezi. Problema este că există mai puține imagini gratuite decât imagini de vânzare. Asta înseamnă că uneori nu vei găsi exact ceea ce cauți. Soluția este să fii flexibil și să înveți câteva tehnici elementare de prelucrare a imaginii. Spre exemplu, să poți redimensiona poza din formatul landscape în formatul portrait sau să poți obține numai obiectul care te interesează dintr-o imagine mai mare.
Pentru a-ți ușura căutările, cei de la ucreative.com au alcătuit o listă cu 10 site-uri de specialitate care oferă imagini gratuite În aceste site-uri poți avea încredere. Noi folosim Pixabay frecvent și îți recomandăm să procedezi la fel. Nu merită să-ți riști reputația pentru o imagine, mai ales când există atâtea opțiuni perfect legale, după cum poți vedea în lista de mai jos.
Starupstockphotos
Imaginile oferite aici seamănă cu ceea ce se postează de obicei pe Instagram și sunt destinate în mod special startup-urilor.
Bing Image Search
Spre deosebire de motorul de căutare Google, Bing (motorul de căutare creat de Microsoft) oferă posibilitatea de a opta pentru imagini din domeniul public, imagini pe care le poți folosi în scopuri comerciale, imagini pe care ai dreptul să le modifici etc.
Wikimedia Commons
Cel mai popular site care oferă imagini gratuite.
Foter
Acest site este foarte simplu de folosit, are un design îngrijit și îți permite să cauți după cuvinte cheie dar și după domeniu. Spre exemplu, poți căuta după domeniul natură sau domeniul mâncare.
Photo Pin
Acesta este cel mai ușor de folosit site din rândul celor care oferă imagini gratuite.
Stockvault.net
Oferă poze, texturi și ilustrații gratuite deși ar fi mai bine ca rezultatele căutărilor să fie mai precise iar dimensiunea imaginilor să fie mai mare.
Pixabay
Cuprinde și videoclipuri pe care le poți descărca gratuit, precum și ilustrații și grafică în formă vectorială.
Pikwizard.com
Ca și Pixabay, Pikwizard oferă o mulțime de poze în domeniu public (multe se regăsesc și pe Pixabay), dar, spre deosebire de alte site-uri, acesta are multe poze cu persoane.
Compfight
Poți căuta imagini gratuite dar trebuie să te asiguri la fiecare imagine în parte dacă permite folosința.
everystockphoto
Deși este vorba despre un motor de căutare dedicat imaginilor, care realizează căutarea după mai multe surse (NASA, Wikipedia, Wikimedia Commons etc) aceasta este o opțiune mai dezavantajoasă. Aici imaginile sunt mici iar rezultatele căutării nu sunt întotdeauna relevante.
morgueFile
Aceste imagini seamănă cu imaginile vândute pe site-urile de stock photos, fără să te coste nimic.
Dintre toate aceste opțiuni, nu ai cum să nu găsești ceea ce îți trebuie, chiar dacă rezultatul nu va fi exact. Atâta vreme cât ai disponibilitatea să adaptezi imaginea sau să ai răbdare căutând, nu va trebui să-ți mai faci niciodată probleme că ai folosit poze de pe Internet fără permisiune.
Dacă dorești și alte opțiuni, ar fi bine să știi că Biblioteca Britanică oferă cui are nevoie mii de imagini în domeniu public, absolut gratuit, în contul lor de Flickr.
Referinte: