Meniu Închide

Atenție la phishing!

Indivizii care nu au altceva mai bun de făcut decât să încerce să-ți fure parola de mail (activitate ilegală, care se numește „phishing„) sunt foarte creativi. Astăzi a venit pe una dintre adresele unui Client al nostru următorul e-mail:

Cum știi că un astfel de mesaj (care pare plauzibil!) este un scam?

1. Dacă vezi că mailul vine de pe o adresă de e-mail care nu e nici a furnizorului tău (adresele noastre sunt @webgrow), nici a vreunui partener cunoscut al furnizorului tău, e bine să devii atent/ă.

2. Dacă furnizorul tău e din România și mesajul e în engleză, poate fi o problemă, deși, uneori, dacă oferim servicii internațional, vom prefera engleza. Acesta e un posibil semn că ceva nu e OK, dar nu e neapărat o problemă.

3. Dacă vezi greșeli gramaticale sau de topică, e un semn că ceva e suspect. Sigur, se poate strecura câte o literă lipsă (mai mâncăm litere când ne grăbim), dar nu ceva atât de evident ca „will be Disable” din exemplul de mai sus.

4. Dacă te invită să dai click și, la hover (dacă treci cu mouse-ul peste link) vezi că linkul duce spre un domeniu care nu e nici al furnizorului, nici al tău, nici nu e ceva inteligibil, ci e de genul vgshrtsc.com sau similar, e bine să nu dai click. Ceva e sigur… phishy.

5. Dacă ai dat totuși click și îți cere să te loghezi (și cere parola!!!), închide direct fereastra de browser, că sigur e o tentativă de phishing.

Stay safe.

Later edit – alte exemple:

Phisher care încearcă să te sperie că rămâi fără mail:

Phisher care încearcă să te sperie că rămâi fără parolă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la WEBGROW, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: