Meniu Închide

Primul meu site (ghidul începătorului)

Primul meu site” este un mic ghid pentru persoanele care nu au avut niciodată până acum un site și nici nu au administrat vreunul (și, deci, nu cunosc ce presupune asta).

Primul meu site –  ce am nevoie?

Ai nevoie de trei lucruri:

 • un site;
 • un abonament de hosting;
 • un nume de domeniu.

Ce este un site?

Un site este un set de fișiere (cu legătură sau nu cu o bază de date), care poate fi vizualizat de pe calculator, mobil sau tabletă, prin intermediul unui browser printr-o conexiune internet.

Cine îl face?
O firmă specializată (firmă de web design, web developer, agenție web).

Cât costă?
Prețurile pornesc de la aproximativ 200 de euro, dar limita este dată de complexitatea funcțiilor pe care le dorești integrate și programate, precum și de nivelul de personalizare al temei grafice. Dacă primești o ofertă sub 200 de euro, fugi. Sigur ceva este foarte în neregulă acolo.

Cum se plătește?
O dată (sau în tranșe pe care le stabilești cu firma de web design). Apoi site-ul este al tău.

Ce este hostingul?

Așa cum fișierele pe care le ai sunt stocate pe calculatorul sau laptopul tău, așa și fișierele unui site trebuie stocate pe un calculator special, care se numește server, și care este mereu conectat la internet. Serviciul prin care un furnizor asigură stocarea fișierelor site-ului tău pe un server conectat în permanență la internet se numește hosting sau găzduire.

Cine îl face?
O firmă specializată. Poate fi firma de web design (ca reseller al unui furnizor specializat) sau o firmă specializată exclusiv pe găzduirea site-urilor.

Cât costă?
Pentru un abonament de hosting serios, prețurile pornesc de la aproximativ 5 euro / lună, dar limita este dată de tipul de site găzduit. Dacă primești o ofertă sub 4 euro / lună, fugi. Sigur ceva este foarte în neregulă acolo sau, pur și simplu, vei depăși foarte repede resursele alocate și tot la o sumă ceva mai mare ajungi.

Cum se plătește?
Periodic. Este un abonament, care implică și servicii pe care nu le vezi, dar care sunt extrem de importante (mentenanța serverului, diverse intervenții punctuale pentru a asigura securitatea și integritatea datelor, asigurarea conexiunii constante la internet).

Ce este numele de domeniu?

Pentru ca site-ul să poată fi găsit cu ușurință, pe lângă fișiere și găzduire, mai are nevoie și de un nume de domeniu (de forma „numelesiteuluitau.ro”, de exemplu). Numele de domeniu (cu diversele lor extensii, cum ar fi: .ro, .com, .eu, .info, .org etc) se cumpără fie pe viață (domeniile .ro pot fi cumpărate astfel), fie se plătesc anual, ca un abonament. Multe firme de web design sau specializate în hosting oferă pachetul complet – numele de domeniu plus hostingul pe o perioadă anume.

De unde se cumpără?
Fie direct de la autoritatea care îl gestionează (în cazul domeniilor .ro, aceasta este Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI), fie printr-o firmă specializată sau prin firma de web design (ca reseller al unui furnizor specializat).

Ce date sunt necesare?
Datele firmei (Denumirea firmei, CUI, J, adresa completă, persoana de contact, telefon, e-mail) sau datele persoanei fizice (inclusiv CNP – practic, sunt necesare datele din cartea de identitate).

Cât costă?
Depinde de extensie (.ro, .com, .eu, .info, .org. etc). Un domeniu .ro costă aproximativ 14 euro, cu toate taxele incluse.

Cum se plătește?
Un domeniu .ro sau cu altă extensie se plătește periodic, de obicei anual.

Acestea fiind scrise, acum știi exact ce ai nevoie pentru un site și poți să-ți calculezi chiar și un minim de buget necesar pentru a-l avea. Iar dacă ai intenții serioase, te invităm să vezi ce oferte speciale ți-am pregătit – vezi aici pachetele pentru startup-uri »

Iar dacă vrei o ofertă croită exact pentru nevoile tale, contactează-ne!

  Subiectul mesajului:

  Ce servicii te interesează?

  Observații / Mențiuni:

  Nume persoană fizică sau denumire persoană juridică*

  Adresă de email*

  Telefon:

  *Important! Pentru a putea solicita o ofertă este necesar:
  să citești politica de confidențialitate și cookies
  și să bifezi caseta corespunzătoare, mai sus.

  Acceptarea comunicărilor comerciale este opțională.

  Succes!

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la WEBGROW, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: