Meniu Închide

Devirusare WordPress… 2.5.1

Una dintre distracțiile noastre aproape săptămânale: devirusare WordPress. Cel puțin de două ori pe lună suntem contactați pentru devirusarea site-urilor WordPress instalate de alții și neîntreținute de proprietari (care fie nu se pricep, fie au neglijat aspectul).

De ce e amuzantă o devirusare WordPress?

Și ne distrăm, pentru că e ca și cum ar trebui să rezolvi puzzle-uri într-un escape room: nici prea complicat, dar nici prea simplu, exact cât să ne rețină atenția și interesul și să fim în flow (click aici pentru o foarte interesantă filmare TED despre acest subiect total offtopic). Și, deși imaginația autorilor de malware nu e chiar așa bogată, uneori dăm peste cod interesant de studiat și e ca și cum am diseca un extraterestru. Alteori ne minunăm când găsim câte doi, trei sau chiar patru „gândaci” diferiți, cuibăriți în același website. Se întâmplă să găsim bucățele de cod de-a dreptul prostuțe, dar care au putut intra prin portițe larg deschise, din lipsă de minime măsuri de securitate sau din cauză de parole de genul abc123.

E plină de surprize o devirusare WordPress.

Și, uneori, foarte rar, surpriza nu e virusul. Nicidecum. Ci însuși WordPressul. Sau, mai degrabă, versiunea lui. Iată ce amintiri ne-au năpădit după ce am curățat manual și pe nevăzute codul rău din măruntaiele ultimului WordPress pe care l-am avut de devirusat:

Devirusare WordPress 2.5.1Cam așa se simt copiii când regăsesc, pe sub pat sau printr-un dulap, o jucărie veche. Nimic nu arată ca WordPress-ul actual – nici culorile, nici poziționarea elementelor în pagină (layoutul). Desigur, multe funcții de bază sunt acolo, dar sentimentul e… de întoarcere în timp. Ne-am gândit că v-ar amuza și pe voi să vedeți cum arăta un dashboard de WordPress acum nu mai puțin de 8 ani, când acest website a fost updatat ultima dată. Și a rezistat așa până în 2016.

Iar virusul a intrat, a rescris ceva și s-a înecat, pentru că… viza o versiune mai recentă! 🙂

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugăm să citești politica de confidențialitate și cookies, iar dacă ești de acord și accepți să primești comunicări pe e-mail de la WEBGROW, inclusiv comunicări comerciale, te rugăm bifează mai jos: